Haberler

Milletvekili Ahmed Atun: İdari tutuklamanın önü müebbet hapse kadar açık

Filistin Yasama Meclisi’nin Kudüslü üyelerinden olan ve kendisi de 12 ay süreyle idari tutuklu sıfatıyla işgal zindanlarında tutulduktan sonra dün serbest bırakılan Ahmed Atun, esirler dosyasının genel bir yara olduğunu, idari tutuklu olarak hapiste tutulan esirlerin ise başlı başına bir problem olduğunu ve bu uygulamaya son verilmesi için çalışılması gerektiğini dile getirdi.

Milletvekili Atun idari tutuklamaya daha önce genellikle liderlere ve aktif elemanlara karşı başvurulduğunu ancak bugün artık yaşlısından çocuğuna, kadınından hastasına bütün Filistinliler karşısında bu uygulamaya başvurulduğuna dikkat çekti. Atun, idari tutuklamanın tekrara açık olması ve işgal yönetiminin iradesi doğrultusunda sürenin belirleniyor olabilmesi sebebiyle büyük bir tehlike arz ettiğini belirtti.

Atun, bunun Filistinlilerin direniş iradelerini kırma amacına yönelik bir uygulama olduğunu dile getirerek; “İdari tutuklama bir tür, önü açık müebbet hapis uygulaması gibidir. İdari tutuklu tıpkı hakkında müebbet hapis cezası verilmiş olan ama ara sıra aile efradını ve yakınlarını ziyaret etmesine izin verilen sonra yeniden cezaevine dönmek zorunda kalan bir kimse gibidir.” dedi.

Atun, bu konuda şimdiye kadar hissedilir bir olumlu gelişme olmaması sebebiyle önümüzdeki haftalarda yeni bir hareketin başlatılmasının duyurusunun yapılacağını, söz konusu esirlerin sürekli bu hal üzere kalamayacaklarını dile getirdi.

Atun, idari tutukluluk dosyasının tamamen kapatılması için ciddi anlamda görüşmeler yapılması amacıyla cezaevlerinde komiteler oluşturulduğunu söyledi. Komitelerin gerekirse toplu açlık grevine giderek veya seçilmişlerin grevi olarak adlandırılan bir grevle bu iş için verilecek mücadelenin yükünü üstlenmeye hazır olduklarını belirtti.

İsrail işgal rejiminin sadece Filistinlilere yönelik sürdürdüğü idari tutuklama uygulamasıyla bir kişi herhangi bir yasal gerekçe olmaksızın sadece şüpheye binaen altı aya kadar hapse atılabiliyor. Sonra altı aylık sürelerle bu tutuklama on kez uzatılabiliyor. Mahkemenin on kez uzatma limitini doldurması durumunda tutuklu serbest bırakılsa bile aradan çok az bir süre geçtikten sonra polis onu yine tutuklayabiliyor ve mahkeme yine idari tutuklama hükmü verebiliyor. Dolayısıyla işgal rejiminin yasalarına göre idari tutuklama uygulamasının önü müebbet hapse kadar açık durumda ve bu uygulamaya binaen tutuklanan kişinin yasalara göre hiçbir fiili suç işlemiş olması da gerekmiyor.

K:Filistin Enformasyon Merkezi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu