Filistin ve Kudüs haberleri

Ramazan’ın İlk Haftası Kudüs’te Nasıl Geçti

Birkaç hafta önce, mübarek Ramazan ayından önce, İsrail işgal yetkilileri sükuneti korumak ve gerginliği azaltmakla ilgilendiklerini ve şehirdeki Filistinlilerle karşı karşıya gelmemek için tüm gayretleriyle çalıştıklarını iddia ettiler. Kudüs’ün ve mübarek Mescid-i Aksa’nın, geçen yıl yaşadıklarını bir daha yaşamaması adına.

Ancak Ramazan’ın ilk haftası, Bab el-Amud bölgesinde durumun şiddetli bir şekilde sürdüğü ve “El Aksa”nın kuşatmaya ve sürekli gerilimlere tanık olduğu için tüm bunlar yaşananların söylenenlerin tam tersine olduğunu söyledi.

Peki neler oldu ve yaşandı?

Mescidi Aksa…

İşgalin Mescid-i Aksa’ya gelen ve Batı Şeria halkının camiye ulaşmasını engelleyen tedbirlerine ve kısıtlamalarına rağmen, ilk beş gündeki sayılarının sadece ibadet edenler 155.000 olarak tahmin edildiği akşam ve teravih namazlarında yoğun bir ibadete sahne oldu.

Ancak Mescid-i Aksa’nın yöneticisi Şeyh Ömer el-Kiswani’nin bildirdiğine göre, bu sayı, geçen yıl günde 70 bin kişinin teravih namazı kılındığı Ramazan’ın ilk günleriyle karşılaştırıldığında az kalır.

FİMED ile yapılan bir röportajda, “el-Kiswani”, Ramazan’ın ilk gününden önceki cuma günü de, 30.000 olarak tahmin edildi, geçen yıl ise sayı genellikle 300.000’den az olmadığını ifade etti.

İşgalci yerleşimcilerin akınlarıyla ilgili olarak “el-Kiswani”, işgalin genellikle mübarek Ramazan ayı boyunca yerleşimcilerin Mescid-i Aksa’ya akınlarını azaltıyorlar, çünkü akınların sabah periyoduyla sınırlı olduğunu ve akşam akınlarının iptal edildiğini söylüyor.

El- Kiswani göre ise, geçen yıl, işgal polisinin Ramazan ayının son on gününde izinsiz girişlere kapıyı açmaya cüret etmesi, bu günlerde içeri girmenin yasak olduğu mevcut durumla çelişiyor, bu da o zamanki durumu ortadan kaldırdı.

Mescid-i Aksa’nın müdürü, özelde cami avlularında ve genel olarak Kudüs kentinde meydana gelen durumun bozulmasından veya gerilimden işgal makamlarını tamamen sorumlu tutuyor.

İşgalin son zamanlarda bahsettiği kolaylaştırmalar hakkında ne diyeceksiniz?

– “Gerçek, bunların kolaylık değil, baskı ve engellemeler olduğunu söylüyor. El Aksa’ya gelenlerin kimliklerine el konulması ve Batı Şeria ve Gazze Şeridi sakinlerinin buna ek olarak erişiminin engellenmesinde temsil edildiğini söylüyor. Aynı zamanda Kudüslüleri ve nöbette olanları uzaklaştırma eylemlerinde bulunuyorlar.

Mescid-i Aksa Vaizi Şeyh İkrime Sabri ise geçtiğimiz günlerde işgalci yetkililerin Mescid-i Aksa meydanlarını bir çatışma ve yüzleşme mekanına çevirdiğini “FİMED”e ifade etti.

“Sabri”, işgalci yetkililerin daha ay başlamadan tüm ortamı kaosa çevirdiğini, bunun yanında Mescid-i Aksa’nın avlularında kapılarını kapatarak, bariyerler kurarak, konuşlu insanları uzaklaştırarak bir baskıya geçtiğini anlatıyor. Çok sayıda Müslümanı ibadet etmekten alıkoyuyorlar.

Filistinlilere karşı kışkırtıcı eylemler yürütürken aynı zamanda yerleşimcilerin Mescid-i Aksa’yı işgal etmesinin önünü açtığını ve en sonuncusu aşırılık yanlısı Knesset üyesi Itamar Ben Gvir’in baskınıyla gerçekleştiği konusunda uyarıyor.

“El Aksa vaizine” göre işgalci Filistinlilerle sakinleşmek yerine çatışmayı tırmandırmak istiyor, bu nedenle her gün oruç tutanları ve ibadet edenleri kışkırtıyor, “Aksa ile aynı zamana denk gelen Mescid-i Aksa’ya karşı büyük bir komplo kurulduğu” uyarısında bulunuyor.  Özellikle bu 16 Ramazan’da başlayıp 22 Ramazan’a kadar devam etmesi planlanan Yahudi bayramlarında olacak.

Kudüs meseleleri araştırmacısı ve uzmanı Jamal Amro, Mescid-i Aksa’nın son dönemde içinde bulunduğu koşulları “acımasız” olarak nitelendirirken, “İşgal rejimi açısından büyük çaplı bir tahrif sürecine tabi tutuluyor. Özgürlük ve kolaylıklar olduğunu iddia ederken, gerçek bununla çelişiyor.”

“FİMED”e, işgalin Haham liderlerini harekete geçirmenin ve Ramazan’ın başında Bab el-Amud’da bir konferans düzenlemenin yanı sıra Bab el-Amud’da yaklaşık 3.000 askeri seferber ettiğini ve bu da onların “büyük bir savaş” hazırlama arzusunu gösterdiğini açıkladı.

Amr, Şeyh Sabri’nin “işgalin önümüzdeki dönemde Mescid-i Aksa’ya karşı çok tehlikeli bir meseleyi planladığına” dair inancına, özellikle de “Camiye bağlı olmayan örgütlere bağlı hücrelerin” varlığından bahseden iddia ve yalanlarla halka baskı uygulamaya düşünüyor.

Bab el-Amud’ta neler oluyor?

İşgal polisinin Filistinlilerin bulundukları yerde toplanmalarını engellemeye çalışması ve bu mübarek ayı boyunca yoğun bir şekilde kutladığı Bab el-Amud bölgesi, Ramazan ayının başından bu yana büyük bir gerginliğe sahne oluyor.  Bunlarda çatışmalara ve Kutsal Şehir’de gerginliğe neden olur.

Wadi Hilweh Bilgi Merkezi’nin avukatı Firas el-Jibreni, işgalcilerin Ramazan ayı boyunca Kudüs’teki olaylar için yeni bir soruşturma birimi oluşturduğunu ve burada esirlerin ilk kez Selhaddin Polis Karakoluna transfer edilmek yerine doğrudan transfer edildiğini söyledi.

El-Cebreni Fimed’e, işgal polisinin Ramazan ayının başından bu yana Bab el-Amud’dan 40 Filistinliyi esir aldığını ve hepsini Kudüs’ün batısındaki el-Maskobiya merkezindeki yeni soruşturma birimine aktardığını söyledi.

El-Jebrini’ye göre, esirlerin gençlere yönelik suçlamalar “ayaklanmalara ve ırksal tahriklere katılmak” şeklindedir ve esirlere yönelik yasal işlemin esas olarak esir alınma ve sorgulanma anındaki ilk ifadelerine bağlı olduğuna işaret etti.

Buna göre, cezalar ya ev hapsinden şartlı salıverilme ya da tutukluluğu soruşturma devam eden kişiler de dahil olmak üzere 3 günden en az 30 güne kadar “Bab el-Amud”dan sınır dışı edilme şeklindedir.

Wadi Hilweh Bilgi Merkezi, İsrail’in Bab el-Amud civarındaki esirlere yönelik yasal ihlallerini, özellikle de bölgede doğal olarak bulunan ve kendilerine ait bir dini olayı (Ramazan ayı) kutlamak için bölgede bulunan güvenli kişilere karşı aşırı güç kullanımını belgeledi.

Diğer ihlaller ise, esirlere yönelik saldırı ve tacizdir; burada baş ve sırt bölgesine odaklanan vahşi ve doğrudan dayaklar sonucu esirler arasında yaralılar kaydedilmiştir.

Ayrıca işgal, esiri kasıtlı olarak polis aracının içinde uzun bir süre (iki saatten fazla) tutuyor ve soruşturma birimine kabul edilmeden önce bir yandan diğerine taşıyor.

Kudüs aktivisti Mahir el-Sous, “Bab el-Amoud” olaylarını şu sözlerle yorumladı: “Olanlar, işgalin bölgede bulunan gençleri kışkırtması sonucu ortaya çıkıyor. Orada bulunmaları normal, ancak İstenmeyen şey ise işgal polisinin varlığı ve vahşi davranışlarıdır.”

El-Sous, İşgalin bu provokasyonları sözde Yahudi bayramlarının başladığı 14 Ramazan’dan sonraki dönem için düzenlediğine inanıyor ve ekliyor: “Yoğun askeri varlıkları aracılığıyla Filistinlileri işgalci İsrail varlığının normal olduğuna hazırlamaya çalışıyorlar, Kudüs ve Mescid-i Aksa mahallelerini Filistinlilerin varlığından boşaltmaya hazırlamak adına.”

“FİMED”e verdiği röportajda, “Bab el-Amud”daki olayların toplumsal bir gösteriye dönüşmesinin, genelde Kudüs’te ve özelde Mescid-i Aksa’da işgalin provokasyon ve saldırılarının artmasına bağlı olduğunu, ancak şu anda, geçen yıl olduğu gibi artan bir hızla gelişen olayların belirtilerini görmediğini ifade etti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu