Filistin ve Kudüs haberleriHaberler

Cezayir’den BMGK’ye Gazze’de Acil Ateşkes Sağlanması İçin Yeni Karar Taslağı

BM nezdindeki Cezayir heyeti Güvenlik Konseyi’ne, Gazze bölgesinde insani sebeplerden dolayı acilen ateşkes sağlanmasını isteyen yeniden düzenlenmiş bir karar taslağı sundu. 

Taslakta tarafların, sivillerin korunması konusunda taşıdıkları sorumluluklara gereğince uymaları isteniyor. 

El-Cezire isimli tv kanalının yayınladığı habere göre karar taslağı Filistinli sivillerin göçe zorlanmasını kesin bir şekilde reddederken, sivillere yönelik tüm ihlallerin ve düşmanca uygulamaların derhal durdurulmasını istiyor. 

Karar taslağı, Konsey’in iki devletli çözüm formülüne bağlı kalmasını isterken Gazze ile Batı Şeria bölgelerinin Filistin Yönetimi’nin egemenliği altında birleştirilmesinin önemine de değiniyor. 

Karar taslağının rehinelerin yani işgalcilerin esirlerinin derhal ve şartsız bir şekilde serbest bırakılmasını, insani yardımların ulaştırılması konusunda da güvence verilmesini istediği belirtildi. 

Cezayir heyetinin sunduğu teklifin önümüzdeki hafta içinde oylanmasının beklendiği ancak ABD yönetiminin, esir mübadelesiyle ilgili pazarlıklara olumsuz tesir edeceği düşüncesiyle bu kararın Güvenlik Konseyi’nde onaylanmasına karşı çıktığı ifade edildi. 

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nın son yayınladığı raporda işgal güçlerinin 7 Ekim 2023 tarihinde başlattıkları soykırım saldırılarında şimdiye kadar şehit edilenlerin toplam sayısının 28 bin 775 yaralananların sayısının ise 68 bin 552 olduğu, bunlara ek olarak ayrıca enkaz altında birçok kişinin bulunduğu ve işgal güçleri tarafından öldürülüp cesetleri yollara ve araziye atılan insanların cesetlerinin de tümünün henüz  toplanamadığı, işgalcilerin saldırıları yüzünden bu konuda büyük zorluklar yaşandığı dile getirildi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu