Filistin ve Kudüs haberleriVideo ve Fotoğraf

Kudüs korkunç bir tehlike altında

Kudüs, Ocak ayında 179 tutuklama,13 yıkım, para cezası kesme, saldırılara, ... ve 13 uzaklaştırma kararına maruz kaldı.

Bir Filistin raporunda, “Corona” virüsünün yayılmasını sınırlamak için geçen yılın sonlarından bu yana uygulanan genel kapatmaya rağmen, işgalci İsrail’in Kudüs ve El Aksa Camii’ndeki ihlallerinin hız kesmeden devam ettiği belirtildi.

Kudüs’teki “Wadi Hilweh Bilgi Merkezi” tarafından Çarşamba günü yayınlanan raporda, işgal yetkililerinin Mescid-i Aksa üzerinde denetimlerini dayatmaya çalıştıkları uyarısında bulunuldu.

Rapora göre 13 Ocak’ta, daha önce yaşanmamış bir tehlikeli olay olarak işgale bağlı araştırmacıların El Aksa Camii’nin avlularında askerlerin ve polislerin koruması altında baskın yaptıktan sonra 3 boyutlu görüntüleme yaptığı belirtildi.

İşgal yetkilileri, Mescid-i Aksa’daki tüm şantiyelerde restorasyon ve bakım çalışmalarını dört gün süreyle durdurdu. Ayrıca gerekli bakım malzemelerinin girişini engelleyip İmar Komitesi çalışanlarını ve “Mescid-i Aksa Yeniden Yapılanma Müdürünü”, işin devam etmesi halinde tutuklamakla tehdit etti.

Mescid-i Aksa’daki restorasyon çalışmalarının yeniden başlamasının ardından, sözde Tapınak grupları, Camideki tüm restorasyon çalışmalarının durdurulmasını ve “İsrail” Eski Eserler Dairesine devredilmesini talep ederek buna itiraz ettiler.

Baskınlar

Yerleşimcilerin “Megaribe Kapısı” üzerinden Mescid-i Aksa’ya baskınları Cuma ve Cumartesi hariç hafta boyunca sabah ve akşam olmak üzere devam etti. Geçen ay Mescid-i Aksa Camii’ne işgal güçleri tarafından korunan 720’den fazla yerleşimci saldırdı.

İşgalciler, Mescid-i Aksa ve Kudüs’ün eski şehir bölgesinin girişlerine bariyerler koyarak giriş çıkışları engellemeye çalıştı. İbadet etmek için Camiye gelenlere korona tedbirlerini ihlal ettiği bahanesiyle 500 şekel (150 dolar) para cezası verdi. Ocak ayının ikinci Cumasında , polis ibadet edenlere toplam 5.000 şekel (1.500 $) para cezası kesti.

Tutuklama ve Uzaklaştırmalar

İşgalci İsrail yönetimi 9’u Mescid-i Aksa’dan 4’ü Kudüs’ün eski şehir bölgesinden olmak üzere 13 uzaklaştırma kararı çıkardı. Uzaklaştırılanların bazıları İslami Vakıflar Dairesi çalışanları içindi.

Ocak ayı boyunca Wadi Hilweh Bilgi Merkezi, Kudüs’te 56 küçük çocuk, bir çocuk ve yedi kadın dahil olmak üzere 179 kişinin tutuklandığını belirtti.

Rapora göre gözaltına alınanların çocuklardan oluşuyor. Ayrıca bu çocuklar tutuklamalar esnasında darp ve psikolojik baskıya maruz kaldı.

Yıkıma Politikası

İşgal güçleri, genel sokağa çıkma yasağı, “Corona” yı sınırlandırmak için alınan olağanüstü hal ve şehirdeki zorlu ekonomik koşullara rağmen, izinsiz inşa bahanesiyle Kudüs’te yıkım politikasını sürdürdü.

“Wadi Hilweh Bilgi Merkezi’nin” raporuna göre, İşgalciler Ocak ayı boyunca çoğunlukla Anata köyünde olmak üzere 13 tesisin yıkımını gerçekleştirdi.

İşgal belediyesi, 6 Ekim 2000’de El Aksa (El-Aksa İntifadası) İntifadası’nın ilk haftasında Bab El Esved’de şehit düşen Majdi Al-Maslamani’nin Beyt Hanina kasabasındaki türbesini de yıktı.

İşgal Doğa Koruma ve Parklar Genel Müdürlüğü, Silvan’daki Wadi Rababa mahallesi arazilerinde çalışmalarına devam etti. Araziler sürülerek sahipleri tarafından örülen taş duvarlar yıkıldı.

Araştırma Merkezi, Wadi al-Rababa mahallesinin 70 dönümlük kısmının da yerleşim projeleri lehine el koyma tehdidi altında olduğunu bildirdi.

Ayrıca, Kudüslü Ebu Ramz ailesinin Silvan’daki Batn Al-Hawa semtindeki evlerinden tahliye edilmesi kararı alındı.
Bu Karar, 2016 yılında, aileyi bilgilendirmeden, mahkemeye çağırmadan, hatta adli kayıtları bile kendilerine teslim etmeden alındı.
Ayrıca, mahkemeye ve yerleşimcilerin avukatına ödenmek üzere aileye 7.000 şekel (2.170 $) para cezası verildi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu