HaberlerTürkiye'den haberlerYazarlar

Filistinliler yaşadıkları zorluklara rağmen depremzedelere yardım için çaba sarf ediyor

İşgal altındaki Doğu Kudüs dahil olmak üzere Batı Şeria'daki Filistinliler, kısıtlı imkanlarına rağmen "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'ye destek olmak için bağışlar topluyor.

Filistinliler, zor yaşam şartlarına ve kısıtlı imkanlarına rağmen her zaman yanlarında olan Türk halkına nakdi ve ayni yardımlarıyla “Filistin ve Türk halkı arasındaki kardeşliği” ortaya koyuyor.

Filistin Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı, geçen hafta işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan camilerde cuma namazı sonrası “Acılarını Dindirin” sloganıyla kampanya düzenleyerek, Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler için yaklaşık 1 milyon dolar yardım topladı.

“Türkiye ile kadim ve esaslı bir ilişkimiz var”

Yardım kampanyasına katılan Filistinli vatandaş Ragıb Ebu Alame, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Cömert Filistin halkı her zaman yanında yer alanları ve kendisini destekleyenleri unutmaz. Türkiye ile kadim ve esaslı bir ilişkimiz var.” dedi.

“Türkiye’nin güçlü olduğunu ve bu sıkıntıların üstesinden geleceğine güvendiğini” ifade eden Ebu Alame, “Bugün deprem mağduru kardeşlerimize elimizden gelen her türlü yardımı yapıyoruz. Bu bizim görevimiz.” diye konuştu.

Filistinli Cudi Netşe de Türkiye’nin yarasının, İslam aleminin yarası olduğuna işaret ederek, “Gün iyiliklere karşılık verme günüdür.” ifadelerini kullandı.

Netşe, Türkiye’nin 2. Abdülhamid Han’dan bugüne her zaman Filistin’i destekleyen tutum sergilediğini hatırlatarak Türk ve Suriye halklarının, Filistinlilerin kardeşi gibi olduğunu dile getirdi.

Filistinli Fevzi Nassar ise şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye, ayrım gözetmeksizin tüm toplumların iyiliği için çalışmada her zaman bir emsal teşkil ediyor. Bugün yaşadıkları acılar çok büyük. Türk halkının yanlarında olup, desteklemek gerekiyor. Filistin halkı elinden geldiğince Türkiye’nin iyiliklerine karşılık veriyor.”

Filistinli Raid Said, “Her zaman yanımızda olan Türkiye’nin yanında yer almalıyız. Arap ülkeleri Türkiye’ye destek veriyor, yardım için çabaları iki katına çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

“Türkiye’nin iyiliklerine karşılık vermenin zamanı geldi”

Türkiye’deki çeşitli üniversitelerden mezun Filistinlilerin kurduğu Türkiye Mezunları Derneği (TMD) de depremzedelerle dayanışma amacıyla ayni ve nakdi yardım kampanyası başlattı.

Kampanyaya katılanlardan mühendis Samir Ebu Iyde, “Türkiye’deki üniversitelerde eğitim görenler olarak, Türkiye’nin iyiliklerine karşılık vermenin zamanının geldiğini düşündük.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Filistinlilere ayrıcalık tanıdığına dikkati çeken Ebu Iyde, Filistinliler olarak her zaman kendilerini Türkiye’ye ait hissettiklerini aktardı.

Ebu Iyde, Suriye ve Türkiye’deki depremzedelerin yanında yer aldıklarını belirterek kampanya kapsamında gıda, battaniye ve giyecek gibi ayni yardımların toplandığını ve bunların Filistin Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak Türkiye ve Suriye’deki deprem bölgelerine gönderildiğini kaydetti.

Ayrıca Türkiye’deki üniversitelerden mezun çok sayıda kişinin de depremzedelere yardım etmek için Türk dernekleri tarafından açılan hesaplar aracılığıyla nakit bağışta bulunduğunu söyleyen Ebu Iyde, şöyle devam etti:

“Bütün bunlara ek olarak dualarımız devam ediyor. Türkiye’nin bu sıkıntıdan bir an önce kurtulmasını diliyoruz ve bunu başaracağından hiç şüphemiz yok.”

Filistin Vakıflar ve Din İşleri Bakanı Hatim el-Bekri de 19 Şubat Pazar günü nakdi ve ayni yardımları ulaştırmak için Türkiye’ye gidecek heyete başkanlık edeceğini dile getirdi.

Hazırlanmakta olan 20 bin uyku tulumunun da afetzedelere ulaştırılacağını söyleyen Bekri, Türkiye’nin yardımların Filistin’den Türkiye’ye ulaştırılması ve sevk edilmesi sürecini üstlendiğini ifade etti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu